Преобразяване на ниски пространства


5 хитрини за пространства с нисък таван

 Не всички жилища, са благословени с висок таван. Това разбира се и не винаги е недостатък. За нашите географски ширини, където имаме около 4 месеца отоплителен сезон, височина от порядъка на 3 и повече метра е нетипично. Разкоша обаче, има свои разбирания за тавана – той трябва да е висок и с размера си да вдъхва величественост и респект. При високия таван няма какво толкова да се обърка, докато ниските помещения изискват добър и детайлен поглед върху интериора. Съчетаването на тавана и пода е един от подходите, които дават успех при ниска височина. Има обаче и няколко трика в интериора, с които помещения с височина около 2,10 – 2,20 метра височина, да изглеждат стилно и уютно, без да е потискащо.

Пердета от тавана до пода

 Завесите имат една основна цел, да покрият цялата височина на прозорците, за да блокират дневната светлина – толкова. Но ако погледнем на тях в качеството им на елемент от интериора, може да видим завесите по друг начин – като свързващо звено между опънатия таван и пода. Закачете пердетата непосредствено под тавана и нека те достигнат до земята. Ако трите интериорни елемента са в един и същ цвят – то вие сте изпълнили план максимум. Най-лесният вариант за това цветово съчетание е да определите първо разцветката и текстила на пердетата. Нека те да са водещи, а по тях без проблем може да конфигурирате опънат таван, който на практика се предлага в неограничена палитра. Що се отнася до пода използвайте саморазливни епоксидни покрития. Това ще ви спести обикалянето по магазини и мострени зали в търсене на точния цвят гранитогрес, паркет или килим. Търсете качествени и екологични епоксидни подове покрития за домашна употреба, например италианските Pava Resine (виж тук (https://pavaresine.bg)) и открийте търсения цвят. С епоксидните смоли ще си спестите и премахването на старата настилка, когато става дума за редизайн на пространството. Върху съществуващия под директно се полага избрания цвят епоксиден саморазливен под, който правдоподобно възпроизвежда мозайка, мрамор или друг камък, да е с гланц, металик или мат ефект. На практика саморазливните епоксидни подове и опънатите тавани имат идентични възможности за дизайн – от цветове и текстури, до 3D изображения. Не се спирайте обаче на прекалено релефни покрития, както за опънатия таван, така и за епоксидните подове, стените и каквото и да било друго от интериора. Всяко набраздяване стеснява пространството, за разлика от гладките и огледални повърхности, или тези с лек отблясък и лъскавина, които визуално го разширяват.

Подчертайте вертикалите

 Вертикалното райе на стените повдига тавана, който следва да е едноцветен и напълно гладък. Нека цвета на райетата бъде хармоничен, с този на тавана и пода. Не се притеснявайте, дали и как ще съчетаете цвета на тапетите с този на тавана. Опънатите тавани могат да бъдат оцветени в точния цвят, който поискате. Ако не сте уверени в избора си се обърнете към фирма предлагаща опънати тавани с включена услуга за 3D визуализация.

 Вертикалите могат да бъдат подчертани, не само с тапети на райета – използвайте мебели и аксесоари, които са високи и дълги – например седяща на земята висока лампа в ъгъла или закачалка, като класическата виенска ретро закачалка за палта и чадъри. Може да се спрете и на вертикалните щори в случай, че ни си падате по пердетата и завесите. 

Избягвайте обемните и изпъкналите релефи

 При ниския таван, най-правилният ход са абсолютно гладките повърхности в комбинация с деликатна лъскавина. Гладкия таван, под и мебели на практика добавят пространство, за разлика от мъхестия и плътни текстил, релефния дървен паркет или тавана с изображение. Не използвайте корнизи между тавана и стените. Те имат функцията да разделят и подчертават. В случай, че все пак използвате корнизи изберете цветът им така, че той да съвпада напълно с цвета на стените и тавана.

 Що се отнася до мебелите, нека десените да не са с изявена плетка или влакна. Избягвайте велур, кадифе, мохер и пр. Височината на мебелите също трябва да бъде съобразена с височината на тавана. Когато той е нисък, нека и дивана също да бъде с ниска облегалка и без подлакътници. 

Цветовете

 Изберете много близки или по възможност еднакви цветове за тавана, пода и стените. Чудесен съюзник в борбата с ниския таван са цветове като лимонено жълто, екрю, резида, бледо розово, капучино, прасковено. В случай, че обичате ярките цветове, мебелите и аксесоарите могат да бъдат цветното бижу в стаята: червено кресло, червени ключове за осветление, ярка вертикална картина или фотография, зелена ваза, зелен пуф. Ако стила е бохо комбинирайте различни цветове, но не и ситни шарки. В останалите случаи е хубаво да се спрете само на един силен цвят, който да присъства в 2 до 4 елемента в стаята. 

Осветлението

 Ако таванът ви е нисък, не използвайте висящи осветителни тела, придържайте се към вграденото осветление от типа на луните. В стандартно панелно жилище това може да е проблем. Обичайно вграденото осветление се използва в комбинация с окачен таван – гипсокартон, но при него се лишавате допълнително от около 7 до 10 см. височина на помещението. Помислете за възможностите на опънатия таван, чиито монтаж изисква не повече от 5 см. Сложете подсветка на опънатия таван. Търсете фирма предлагаща качествен транслуцент (транслуцид) материал, който в комбинация със светодиодни ленти ще освети цялата повърхност на тавана. Не пренебрегвайте светещия таван. Той максимално се доближава до дневното небе и е незаменим помощник в увеличаването на пространството.

 Друга възможност е поставянето на опънат таван с гланц ефект, всяка лъскава повърхност разгръща възможностите на малкото помещение. Това важи не само за тавана, а и за стените. Препоръчително е стъклените стени, но те не винаги са практични, а и цената понякога е безсмислено висока. Може да приложите ефекта на "големия прозорец" за цяла стена, като поставите светещо опънато стенно пано. То работи на принципа на опънатия таван и всяка фирма занимаваща се с това предлага и стенни пана.

  За още идеи посетете Галерията на сайта ни: https://www.bonita.bg/bg/gallery/ и ни потърсете още сега на
 тел.: 0894 622 799, 0895 454 934 и office@bonita.bg
РАБОТИМ В ЦЯЛАТА СТРАНА! 
 #Bonita #Бонита

 

Партньори
 
 

Варна
+359 895 454 934
+359 894 622 799
office@bonita.bg
бул. "Трети март" 22Б

Работно време:
09:00 - 19:00 (понеделник - петък)
Почивни дни: Събота и Неделя
Пловдив
+359 898 677 438
plovdiv@bonita.bg
Ул. Петко Д. Петков 64

За други населени места в БЪЛГАРИЯ
+359 895 454 934
office@bonita.bg



Facebook
Социални мрежи        



2024, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни