Тавани мат или гланц на Топ цени


Oпънати тавани мат или гланц?
(Какво да избера?)

 Опънатите тавани отдавна не са новост, ние се занимаваме с това вече двадесет години. Много често въпросът не е дали да си сложим опънат таван, а как да изберем. Голямото разнообразие от покрития и изобилието от цветове и изображения не улесняват този избора. Винаги може да се обърнете към интериорен дизайнер, но и при достатъчно добре систематизирана информация ще успеете със собствени сили да вземете най-правилното решение за опънат таван.
Ето и някои от основните фактори за да вземето първото базово решение - мат или гланц.

Гланц или мат?

 Първия избор, който трябва да направите е относно повърхността на опънатия таван – дали той да има отблясък или не. Водещото тук трябва да е предназначението на помещението, неговата функционалност и не на последно място индивидуалните предпочитания на собствениците.

 Гланцовите опънати тавани придават на интериора елегантност и стил, но също така внушават грандиозност. Ето защо са много подходящи и широко използвани в МОЛ-ове, ресторанти, фоайета на обществени сгради, рецепции на хотелим клубове, големи спортни съоръжения.
 Когато гланцови опънати тавани се използват в апартаменти или частни домове, трябва да се подхожда предпазливо. Понякога първоначалното въодушевление от идеята стихва и след време такъв опънат таван може да изглежда досадно и натрапчиво. Когато към интериора се отнадяме взискателно, този неприятен момент може лесно да бъде избегнат. С правилния избор на мебели и включването на селекция от аксесоари, блясъка от опънатия таван ще изглежда на място и като най-добър завършек на цялостната концепция. 

 Гланца е желан и търсен, тъй като има способността да създава усещане за лукс. Наред с това предразполага към експерименти със светлинните и цветови решения в интериора и може значително да подпомогне създаването на неповторима обстановка.

Много интересна е например комбинацията между опънат таван гланц и насочено осветление. В случай, че последното е и с режим за смяна на цветовете може по този начин да променяте цвета на целия опънат таван. Това е бюджетно решение, за тези които обичат честата промяна в интериора – приложимо например за стаи на тинейджъри или ергенски жилища. Този ефект е целенасочено търсен и необходим акцент и при нощни заведения, като барове, казина и пр.

Опънатите тавани гланц са много подходящо решение за закрити спортни обекти, като зали за гимнастика и балет. Широко приложение намират при закрити басейни или пространства в близост до вода. Така отблясъците на водната повърхност пресъздават чувството за движение и върху опънатите тавани – приказно усещане, като че посетителите са на морското дъно, заобиколени от всякъде с вода, движение и свтлина.

Основно предимство на опънатите тавани при които е използвано гланцово покритие е внасянето на допълнителен простор и визуалното уголемяване на пространствата, поради огледалният му ефект. Гланцовия опънат таван на практика отразява 90% от светлината присъстваща в помещението. Този ефект основно имат тъмните тавани. При поставянето на тъмен и лъскав опънат таван, отразяването на стаята е максимално. Освен светлините в помещението, светлите вариации на тези тавани отразяват и заобикалящите ги цветове, което добавя още една уникална тяхна особеност – да менят цвета си при подмяна на настилката, мебелите или пердетата в помещението. По този начин лесно може да се влияе върху нюанса на тавана.

В случай, че сте традиционалисти и предпочитате свежо боядисан таван, но искате да си спестите всичката цапаница и загуба на време от подготовката и самото боядисване, то тогава може да се спрете на опънат таван мат, в един конкретен цвят. Мат тавана е класика – не привлича вниманието, не е претенциозен и може да се комбинира с всеки стил обзавеждане. Ако опънатият таван е без отблясъци, то основен акцент в интериора остават мебелите и аксесоарите в обзавеждането.

 За тези, които просто не обичат лъскавината, но им харесва идеята на тавана си да имат конкретна картина или изображение, то тогава отново опънатия таван мат е правилното решение. PVC платната без лъскавина дава същите богати възможности за печат, като лака – единствената задача на клиента е да си избере конкретна картина.

 Когато става дума за пресъздаване на стари стенописи и фрески, то опънатите тавани мат са незаменим помощник. Максимално пресъздават рисунъка на старите майстори и топлината на маслените бои. Разбира се остава отворена възможността за печат и на по-съвременни изображения върху повърхността на опънатия таван – архитектурни забележителности, пейзажи и др.

Педантичните към праха спокойно могат да се доверят както на опънат таван мат, така и на гланц. Всички използвани от нас материи са антистатични. Разбира се няма нищо фатално, ако с времето се появи някакво замърсяване върху повърхността на опънатия таван и това ви смущава – с помощта на мокър парцал и препарат за прозорци или спирт, то може да бъде безпроблемно почистено.

Някои митове за разликите между опънати тавани гланц и мат

1. Разходи

Цената на опънатия таван се влияе основно от размерите на помещението и неговата форма, но не и от това дали ще изберете мат или гланц. По-скъпа ще е изработката на 20 кв.м. таван с размери 20м.х1м., отколкото 20кв.м. помещение с размер 5м.х4 м. Това е така, защото в първия случай има по-голям разход на конструкция.

2. Стилистика

 Матовите тавани са подходящи за класически интериор или такъв, който не се придържа към конкретно модерно течение. От своя страна гланца е характерен за течения, като Nouveau и High-tech. Принципно всичко това е така, но се срещат и класически интериори, в които чудесно се вписват и гланц опънатите тавани. Понякога това е и единственото решение при ниски помещения, с цел визуалното увеличаване на височината и създаването на простор.

3. Сложност на поддръжката

Широко разпространено е твърдението, че гланцовите и огледални повърхности са по-взискателни що се отнася до почистване. За по-голямата част от тях, това е така, но когато говорим за гланц опънат таван, то той се почиства по същия начин като мат – с препарат за прозорци или просто с навлажнена кърпа. Ако сте по-взискателни към чистота, то изборът ви в никакъв случай не се стеснява до само единия от двата типа опънати тавани.

4. Външен вид

Когато се работят по-големи пространства и се налага шев между две или повече платна, то това снаждане представлява тънка, като косъм ивица. Сами разбирате колко незабележимо е това особено при височина от 2,70 м. и нагоре. Изключение са случаите, при които над опънатия таван има осветление. Тогава този “косъм” е една идея по осезаем, предвид уплътняването на материята при него.

Технологично е без значение дали опънатия таван е гланц или мат. Крайния външен вид при конструкция от няколко платна, не се влияе от вида на покритието.

5. Осветление

 Осветлението по никакъв начин не уврежда и не изменя техническите параметри на опънатите тавани. Напротив. С гланцовите опънати тавани се създават ненадминати светлинни композиции. Всички тела могат лесно да бъдат интегрирани в този тип тавани.

6. Температурни изисквания

 Температурните изисквания на опънат таван мат и на аналогичния гланц вариант са едни и същи от +4ºС до +60ºС.

Партньори
 
 

Варна
+359 895 454 934
+359 894 622 799
office@bonita.bg
бул. "Трети март" 22Б

Работно време:
09:00 - 19:00 (понеделник - петък)
Почивни дни: Събота и Неделя
Пловдив
+359 898 677 438
plovdiv@bonita.bg
Ул. Петко Д. Петков 64

За други населени места в БЪЛГАРИЯ
+359 895 454 934
office@bonita.bg



Facebook
Социални мрежи        



2024, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни