Реставрация на опънати тавани


Реставрация при опънатите тавани и пана

  Въпреки, че със сигурност някои тепърва научават за опънатите тавани и пана, което е нормално и похвално – че продължават да се учат и развиват, то със сигурност има и такива, които отдавна са ги приложили на практика. И за едните и за другите е важно да се отбележи, че опънатите тавани и пана подлежат на лесна и също толкова бърза реставрация или просто казано възстановяване, но и подмяна.

 Бонита Ефект ЕООД предлагаме опънати тавани и пана, повече от 20 години и съвсем естествено имаме клиенти, които са с нас от началото. Понякога искат освежаване на вече изградената система, а понякога нещо напълно ново. Въпросите, които отправят към нас винаги са доста сходни: Колко струва? Как става? Колко време отнема? И тъй като първият въпрос е строго индивидуален, то в редовете по-долу можем да отговори на останалите два с увереността, че ще сме полезни както на нашите клиенти, така и на всички инвеститори, които тепърва отправят взор към безграничните възможности на опънатите тавани и пана (https://www.bonita.bg/bg/gallery/)

Кога се налага демонтаж или освежаване на опънатия таван

  Може би се чудите, защо изобщо ще се налага демонтаж на съществуващия опънат таван и/или подмяната му, след като животът на една такава инсталация е доволно дълъг, подобно живота например на един кон? Досегашният ни опит е показал, че клиентите ни търсят тази услуга в следните три основни случая: 

  • Когато искат нещо ново – цялостно променят дизайна на помещението.

  • Когато извършват генерален ремонт, свързан с добавяне на топло и/или звукоизолация или подмяна на ел. инсталацията/осветлението

  • В случай на непредвидена външна механична увреда на материала използван за опънатия таван.

 Сами разбирате, че опънатите тавани и стенни пана търпят постоянно развитие. Появяват се нови идеи и възможности, например свързани с широкоформатен печат на текстила за таван. Или пък нови осветителни възможности с развитието на LED технологиите. А що се отнася до основният ремонт, мисля не е нужно да го коментираме в детайл – човек и добре да живее му се налага ремонт. На всеки се случвало да си спести топло или звукоизолация, но да промени решението си в последствие. Помещението да смени предназначението си или обитателите си. Няма нищо фатално в това, а и нищо трудно щом е използван опънат таван.

 Подмяната на електрическата система, също е възможна и лесна поне що се касае до демонтажа на платното при опънатите тавани и стенните пана. Всъщност бъдете внимателни с осветлението, често именно то е причина за механичната увреда на текстила. Понякога заради дефектирало осветително тяло се получава разтапяне на зоната в близост до него, а понякога и заради не спазване предписанията на производителя на материала използван при опънатите тавани.

 Друга причина за повреждане на повърхността на опънатия таван или стенно пано са спонтанно политнали детски играчки с остри ръбове или други остри предмети. По този начин могат да се получат микроскопични или по-значителни разкъсвания на текстила.

 И третият вид механични щети по опънатите тавани са свързани с наводненията, при които единствения неприятен момент за тавана е, неговото провисване. Платното на опънатия тавана се превръща в мини басейн, събирайки всичката вода в себе си и запазвайки останалите части на помещението неувредени. До тук с причините, а сега нека отправим взор към отстраняването на последиците.

Как се ремонтира един вече създаден опънат таван?

 Първо следва да припомним и обясним как точно става първоначалният монтаж на опънат таван и респективно стенно пано. Това е изходната позиция, от която тръгва всяко обновяване – наличната конструкция. Преди да бъде монтирана конструкцията се поставя топло или звукоизолации, прекарват се нужните на се ел. системата кабели и детайли. Следва монтирането на алуминиевите профили, които служат за рамка на конструкцията и към тях се прихваща платното на опънатия таван. Тези профили се закрепят в повечето случаи към стените, когато става дума за опънат таван или и към пода и тавана, когато говорим за стенно пано. Когато конструкцията е стабилно закрепена, започва поставянето на самия текстил, който чрез затопляне, придърпване и подпъхване се закрепя към алуминиевите профили. Опънатият таван е монтиран. За по-добра представителност в ъгъла между, който се образува между опънатия таван и стената се поставя деликатна лайсна, която изпълнява функцията на курниз и придава завършен вид на помещението, като прикрива почти незабележимия долен край на алуминиевата конструкция на опънатия таван.

Реставрация при разтапяне

 Текстила за опънатите тавани, с който ние работим отговаря на най-високите противопожарни стандарти, ето защо материала не гори, а само се разтапя и деформира при повишаване на температурата над 40 градуса. Обичайно, основната причина за частично разтапяне на зони по опънатия таван е осветлението. Изискване на повечето производители на текстил използван при опънатите тавани е осветителните тела с мощност 40 и повече вата да са на отстояние минимум 10 см. от материала. В случай, че това предписание на производителя не е спазено, то може да се получат неприятни деформации по опънатия таван. Когато разтапянето е в непосредствена близост до отвора за осветление, може да се прикрие, като се постави друг вид осветително тяло с по-голям диаметър. Понякога обаче, повредите на материала на опънатия таван надвишават 15 – 20 см. и в този случай, се налага цялостна подмяна на платното.

Ремонт на прорези и разкъсвания на текстила

 Най-голямо значение за възстановяването на блестящия вид на вашия опънат таван след разрязване или разкъсване от остър предмет има размера на нараняването. В случаите когато имаме съвсем минимална щета – от около 1 мм, е възможно залепяне на дупката върху опънатия таван. По този начин се предотвратява нейното разширяване във времето. Когато размера на разреза върху опънатия таван е от порядъка на 10 – 15 см. възстановяването става чрез шев. Последният остава незабелязан при опънатите тавани мат. За съжаление шевът не е вариант при огледалните опънати тавани - гланц. При тях на мястото на скъсването може да се постави допълнително осветително тяло. В случай, че неприятния разрез върху опънатия таван е в близост до стената – на отстояние 10 – 15 см. от нея, то повърхността на текстила в района се загрява, след което прокъсания край се придърпва и подпъхва под алуминиевата лайсна.

Възстановяване на опънатия таван след провисване

 Наводненията са най-честата причина за провисването на опънатия таван, е ако изключим некачествения монтаж, но това няма да стои като проблем, ако изберете достатъчно опитен изпълнител. Да се върнем към наводненията. Платното, което използваме при опънати тавани Bonitа, може да издържа тежестта на 100 литра вода на всеки метър от площта си. Това дава високи гаранции, че нищо друго в помещението, освен опънатия таван, няма да стане жертва на наводнението. Поемайки тежестта на водата, съвсем разбираемо текстила на опънатия таван провисва, но материала не претърпява никаква друга съществена увреда. След като водата бъде внимателно отстранена, изтичайки през открехнат отвор в единия край на опънатия таван, следва възстановяването на предишния му вид. Процедурата е подобна на монтажа – нагряване на платното, придърпване и подпъхване към алуминиевата рамка. Това е всичко.

Частичен или пълен демонтаж при ремонт на помещението

 Когато става дума ремонт свързан с подобряване на топлоизолационните и/или акустични качества на помещението, тогава платното и алуминиевата рамка на опънатия таван се демонтира. Това не представлява особена трудност и не отнема кой знае колко време. Най-важното в случая е, че се запазват всички материали, просто се демонтират и след приключване на ремонтните дейности се поставят обратно. Сходна е ситуацията и при подмяната на текстила. Когато се променя интериора в помещението, се сваля досегашното платно и се монтира новото. Обичайна процедура предвид постоянно увеличаващия се избор при опънатите тавани, особено при широкоформатния печат (https://www.bonita.bg/bg/tehnologiya/).

 Всичко до тук, само прибавя още едно предимство на опънатите тавани и стенни пана – лесна, бърза и чиста реставрация. Буквално за един ден може напълно да промените визията на помещението, като смените платното. В случай, че се налагат възстановителни работи при механична повреда на текстила, това често пъти може да стане също толкова бързо и безпроблемно. А когато говорим за наводнения, никой друг тип таван не може да се похвали с достойнствата на текстила използван при опънатите тавани.

Партньори
 
 

Варна
+359 895 454 934
+359 894 622 799
office@bonita.bg
бул. "Трети март" 22Б

Работно време:
09:00 - 19:00 (понеделник - петък)
Почивни дни: Събота и Неделя
Пловдив
+359 898 677 438
plovdiv@bonita.bg
Ул. Петко Д. Петков 64

За други населени места в БЪЛГАРИЯ
+359 895 454 934
office@bonita.bg



Facebook
Социални мрежи        



2024, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни