Опънат таван в банята – предимства


Опънатите тавани в банята – ключови предимства

 Банята е онова пространство, в което можем да експериментираме свободно, що се касае за интериора, но когато става дума за материалите по-добре да залагаме на сигурно. Все пак, не всеки ще успее да издържи едновременно на високата влажност, голямата температурна амплитуда, парата, а в някои случаи и на недобрата вентилация и директната водна струя. Наистина твърде много изисквания към стените, пода и тавана в банята. И ако при първите – фаянса, теракота и гранитогреса са очевидния избор, то за последния това е опънатия таван.

Силата на опънатия таван е най-вече в банята

 Влагата, тези милиони нежни, но безжалостни капчици стелещи се по цялата повърхност на стените и тавана в банята. Безстрашно стичащи се надолу и оставящи следи и вадички по повърхността, а накрая и неочаквано капещи върху нищо неподозиращия ползвател на банята. Единственото възможно интериорно спасение от конденза по тавана е опънатият таван.

Устойчивост на материала

 Устойчивостта на опънатия таван не трябва да притеснява никой. Да, той е изработен от текстил, но на практика е с PVC покритие, което не се трогва от високата влажност, конденза и парата. Ако някога сте използвали найлонова торбичка, то тогава знаете как й се отразява водата – никак, точно както и на опънатия таван в банята. Но нека го кажа с цифри, когато опънатия таван е инсталиран правилно и е съобразен с особеностите на банята, то тогава в следващите 12 – 15 години, може да забравите за ремонта му. Не се притеснявайте и от промяна на цвета му, от монтажа до демонтажа, цветът на опънатия таван се запазва непроменен. Петната от мухъл също са неприсъщи за опънатите тавани, за разлика от техния боядисван предшественик.

Без поражения след наводнения

 С опънатия таван сте напълно подготвени и за наводнение от съседите над вас. Все пак, през банята минава цялото многообразие от ВиК тръби и инсталации и именно тя е най-уязвимото място. Превенцията на пораженията от наводнение, може да направите още с монтажа на опънатия таван. С неговата еластична и непропусклива структура успешно издържа на количества от порядъка на 100 л. вода, на квадратен метър. В случай, че имате нещастието да имате разсеяни съседи над вас или да живеете в панелно жилище, то по-добре обмислете варианта за опънат таван. Неприятностите от наводнение, пък било то и в банята не са за пренебрегване. При опънатия таван нещата са наистина несравними, тъй като след инцидента просто текстила внимателно се разкача от единия край на конструкцията и събралата се вода се излива в достатъчно голям съд. След това платнището се загрява, изпъва и подпъхва отново към конструкцията на опънатия таван, който напълно възстановява първоначалния си външен вид и качества. За да сте сигурни в крайния резултат то най-добре цялата процедура да бъде извършена от професионалисти.

Бялото си остава чисто бяло

 Лесното почистване на банята е мечта за всяка домакиня. Но дори и да използвате специализиран персонал за почистване, то пак е по-добре да не губят излишно време и да се концентрират в чистенето, там където наистина се налага. Антистатичните свойства на опънатия таван са причината той да не задържа прах и да запазва перфектния си вид доволно дълго време. В случай, че се наложи почистване, то се прави само с навлажнена кърпа или гъба.

Нов таван за ден

 Ако се радвате на огромна баня, пак може да се радвате и на бързи срокове за монтаж на опънатия таван. В рамките на един ден приключвате със заниманията по тавана на банята – без шум по забъркване на смеси, без цапане и капки от боя по плочките, без прахоляк и замърсяване на въздуха или звуковата среда в жилището.

Здравето не е за пренебрегване

 Опънатите тавани се предлагат и със специално антисептично покритие – не задържат бактерии, мухъл и гъбички. Това ги прави изключително предпочитани не само за жилища, но и за детски и здравни заведения. Безопасността на използвания материал е и в още едно направление – пожарна безопасност. Текстилът на опънатия таван не гори и не поддържа горенето. В следствие на високата температура, той само се деформира и тлее.

Интериорните предимства на инсталацията

 Опънатия таван има едно скрито интериорно предимство – създава невидима ниша, удобна за прекарването на всякакви инсталации и кабели (въздухопроводи, електрически кабели и пр.). Не е за пренебрегване и ролята на образуващата се въздушна ниша, между опънатия таван и бетонната плоча, като допълнителен топлинен и шумов изолатор.

Разнообразието в дизайна

 Неограничените възможности на опънатия таван превръщат в реалност дори и най-невероятните дизайнерски идеи. Материалът подлежи на моделиране в различни форми включително и 3D такива, цветовата палитра също е въпрос само на въображение.

Недостатъците

 Ако трябва да се отбележи недостатък на опънатия таван, то това за някои най-вероятно ще бъде цената. Погледната едностранно и в краткосрочен план, тя наистина може да изглежда висока, но ако се разгледа от позицията на времето и тук опънатия таван повежда в резултата спрямо боядисаната алтернатива. Друго неудобство, може да изпитате от опънатия таван в случай, че обичате горещи, та чак врели душове с температура на водата над 60 градуса. Да това е максималния праг на търпимост на опънатия таван, но до колкото ни е известно при изключително издържливите на топлина хора той е 46 – 47 градуса по Целзий и то едва за 3 мин.

Що се отнася до пробиването и разкъсването на опънатия таван от остри предмети например, дали и как се възстановяват щети може да разберете от "Реставрация на опънатите тавани и пана" (https://bonita.bg/novini/restavratsiya-pri-opanatite-tavani-i-pana/).

Партньори
 
 

Варна
+359 895 454 934
+359 894 622 799
office@bonita.bg
бул. "Трети март" 22Б

Работно време:
09:00 - 19:00 (понеделник - петък)
Почивни дни: Събота и Неделя
Пловдив
+359 898 677 438
plovdiv@bonita.bg
Ул. Петко Д. Петков 64

За други населени места в БЪЛГАРИЯ
+359 895 454 934
office@bonita.bg



Facebook
Социални мрежи        



2024, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни