Опънати тавани и акустика


Акустика и опънати тавани

 Комфорта в обществените пространства е пряко свързан както с мебелировката, осветеността и температурата, така и с акустиката. Много често този важен показател остава незабелязан от посетителите, но той е съществена част от проектирането, изграждането и декорирането на обществените сгради. Възложители и изпълнители внимателно подбират материалите и по този показател – акустичност. Ние също обръщаме специално внимание на своите клиенти относно тези качества на опънатите тавани. Тук на кратко ще отбележим, защо в интериора на музеи, летища, ресторанти, музикални клубове и пр., е добре да се поставят звукопоглъщащ материал и опънат таван.

Защо и къде акустиката е важна?

 Акустиката вълнува човека много преди появата на театрите, звукоизолациите и опънатите тавани. Тя съпровожда всяка наша дейност свързана с производството на звук – говор, музика, работа с машини. С други думи всяко помещение, в което има по-голямо струпване на говорещи, пеещи, свирещи или работещи с машини (над 60 dB) хора е редно, да бъде проектирано и изградено така щото звукът да не се отразява, да не кънти и да не създава дискомфорт или при по-голяма продължителност на излагане – здравословни проблеми (над 85 dB – камион, строителна площадка и др., в продължение на 8 и повече часа).

Ето и няколко примера защо и къде добрата акустика на опънати тавани намира приложение:

Спортни зали и закрити басейни – В тези съоръжения е важно ясно да се чува резултата, имената на състезателите, инструкциите на треньорите. Голямото струпване на хора по време на състезания, а и на тренировки, създава мощен фонов шум, който при лоша акустика може да "замърси" яснотата на основния говор. А това е жизнено важно при аварийни ситуации, когато се налага евакуация на голям брой хора, чрез стриктно спазване на ясно чутите инструкции за напускане на помещението. Ето защо широко разпространено при спортните закрити съоръжения е използването на опънати тавани, не само заради естетическите им достойнства, но и що се отнася до добрите акустични свойства.

Апартаменти и фамилни къщи – Доброто поглъщане на звука, е от значение за пълноценната почивка и домашен уют, който всеки един от нас търси прибирайки се у дома. Шумните семейни събирания, както и домашната система за кино също имат своите изисквания към качеството на звука, неговата сила, и начин на разпространение в помещението. Опънатите тавани отговарят на тези изисквания, Много често това се явява като допълнителна екстра, при монтирането на опънат таван у дома, тъй като звуковия комфорт рядко е съзнателно търсен и ценен.

Ресторанти и музикални клубове, артистични пространства – Ключов момент за успеха на развлекателната индустрия е качеството на звука. За да има смисъл от сериозната инвестиция във висок клас аудио техника, се съблюдават и нормативите при изборът на материали, тяхната дебелина и отстояние по време на строителството и създаването на интериора.

Важността на акустиката тук е от една страна заради комфорта на посетителите, от което пряко се влияят приходите и печалбата, а от друга грижата за тяхната сигурност по време на извънредни ситуации – разбирането и спазването на инструкции по време на евакуация.

Учебни заведения – Предвид същината на дейността, която се осъществява в класната или лекционна зала, приоритет е яснотата на изказа. Тя може да бъде деформирана при несъобразяване с правилата и нормите на архитектурната акустика по време на строителството и реконструкцията на помещенията. Неподходящата акустична среда води, до деформиране на препредаваната информация, създаването на допълнителна умора както в преподаващия, така и в аудиторията и затормозяване при постигането на основната цел – усвояването на нови знания и умения. За съжаление в България е нищожен процента на учебните заведения спазващи изискванията на архитектурната акустика. Изключения правят някои зали използвани за лекционни в общински сгради, хотели и частни учебни заведения, където са използвани опънати тавани самостоятелно или в комбинация с вата.

Какво прави акустичния опънат таван

Опънатия таван може да действа като специален абсорбер за резонанс, нарича се още микроперфорен амортисьор. Той не е звукоизолация, която има за цел да не се предава шума от едно помещение в друго, опънатия таван успява да трансформира звуковата вълна, да пропусне част от нея, спомагайки за създаването на оптимални звукови условия.

Акустичния опънат таван има 100 000 микро-перфорации на квадратен метър. От физическа гледна точка този тип абсорбери действат като едновременно поглъщат част от звука, а микро-перфорациите превръщат звуковата енергия в топлинна енергия. Вискозното триене на въздуха в дупките се усилва чрез резонанс в обема на въздуха, захванат между материала и задната стена или съществуващия таван, което генерира впечатляващите акустични свойства на микроперфорираните амортисьори.

Свойството на опънатия таван да намалява реверберацията, го прави търсен материал в борбата с нея. Реверберацията е отразяване на звуковата вълна. Казано най-ясно, това е неприятното кънтене, което се получава когато се говори в катедрали, закрити басейни и други големи пространства. Причината за това явление са гладките, твърди повърхности, които многократно отразяват един звук. Точно както прави огледалото със светлината. Опънатите тавани, предотвратяват това, като са първа преграда между звука и гладката, твърда бетонна плоча на тавана или твърдите, измазани стени.

С най-добри звукопоглъщащи качества са меките, порести и неравни повърхности, каквито са ватата и дунапрена. Те обаче са лишена от всякакви естетически качества. Ето защо най-често след като бъде поставена вата на тавана, се монтира опънат таван. Много често монтажа на каменна вата е свързан с последващ монтаж на таван от гипсокартон, той обаче е гладък и сравнително твърд, ето защо се препоръчва използването на опънат таван.

Какво се случва със звуковата вълна?

В затворено помещение, изградено от гладки и твърди повърхности звукът започва да се разпространява главоломно, отразявайки се в тях. Това създава горепосочената реверберация – силно неприятно за всички в помещението кънтене.

Ситуацията значително се променя, когато бъде използван опънат окачен таван. Тогава звуковите вълни се удрят в микропорестата повърхност на опънатия таван, част от вълната преминава към таван, част от нея се трансформира, но най-важното е че силата на звуковата вълна е намаляла значително.

Оптимален вариант е използването на каменна вата или дунапрен в пространството между бетонната плоча и опънатия таван. По този начин частта от звуковата вълна, която премине през микроскопичните отвори на опънатия таван бива изцяло погълната.

Накратко за опънатите тавани и акустиката

Основно достойнство на окачения таван, е че заедно с добрите си акустични параметри, по никакъв начин не губи от естетическите си качества. Това позволява широкото използване на опънати тавани в редица обществени сгради, като катедрали, плувни басейни, музеи, ресторанти, театри, спортни зали и т.н. Опънатия таван, чудесно се справя там където други материали не са подходящи, като например при прикриването на използван звукопоглъщащ материал.

Независимо дали ще бъде използван опънат таван с размер на порите 0,1 или 0,5 мм, те остават невидими за окото. Визуалните достойнства на опънатия таван не се влияят по никакъв начин и от насищането с микропори, като то може да варира от 30 000 до 500 000 на квадратен метър.

Направете запитване през контактната форма на сайта или ни потърсете за консултация на:
office@bonita.bg 
тел.:  +359895454934 / +359894622799
www.bonita.bg 

Партньори
 
 

Варна
+359 895 454 934
+359 894 622 799
office@bonita.bg
бул. "Трети март" 22Б

Работно време:
09:00 - 19:00 (понеделник - петък)
Почивни дни: Събота и Неделя
Пловдив
+359 898 677 438
plovdiv@bonita.bg
Ул. Петко Д. Петков 64

За други населени места в БЪЛГАРИЯ
+359 895 454 934
office@bonita.bg



Facebook
Социални мрежи        



2024, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни