Монтаж

Опънатият таван Bonita се изработва по размерите на тавана на помещението където ще бъде монтиран, като всяка поръчка се изпълнява индивидуално. Монтажът на опънат таван Bonita се извършва от предварително обучени специалисти с помощта на специализирано оборудване.

Монтаж на опънати тавани Bonita се извършва на два етапа:

По периметъра на помещението, на каквато и да е височина, се полагат алуминиеви или PVC профили. Минималното отстояние от тавана е 3 см.
Опънатият таван Bonita се загрява до необходимата температура за технологичния процес и се опъва на предварително положените конструкции до постигането на крайния ефект.

Монтажът на опънат таван Bonita в типична стая или малък офис отнема приблизително от два до четири часа, в зависимост от сложността на извършваните работи. Геометрията на помещението определя сложността и необходимото време.

Монтажът на системите за осветление, вентилация и други се извършва на самоносещи конструкции в зависимост от параметрите на осветителните тела, вентилационните решетки или други вградени. Тези конструкции се монтират към основния таван. Технологията позволява да имате осветителни тела зад и вградени в опънатия таван.

Обикновено опънатият таван се поставя в последния стадий от довършителните работи. Работата отнема няколко часа в зависимост от площта и сложността на помещението. Извършва се от двама-трима души, няма опасност от изцапване и в повечето случаи не се налага дори преместване на мебелите. Технологията на поставяне не е сложна. Има няколко начина за монтиране на опънати тавани. Един от методите е т.нар. харпунен способ. При него се вземат точни размери на помещението и се прави чертеж на конфигурацията на опънатия таван, която може да е с различна степен на сложност. Чертежът се изпраща във фабрика, където по него се изготвя платното на тавана. По периметъра на помещението, на желаната височина, се поставя крепежно-декоративен профил, изработен от PVC или дуралуминий – алуминиева сплав с мед и други добавки. На местата от основния таван, където ще бъдат поставени елементите на осветлението, се монтират специални стойки. Чрез тях се закрепят осветителните уреди, които се извеждат на нивото на опънатия таван. Отворите за осветителните тела се правят, след като таванът е опънат.

По периметъра на платното се споява кант от по-твърдо PVC. Напречното му сечение има форма на кука или харпун. Тази специфична форма на обкантващия профил служи за закрепяне на платното към профила. Последният има система за компенсиране на налягането, която обезпечава добрата вентилация в междутаванското пространство. Въздушните регулатори на профила позволяват над опънатия таван да се поддържа естествен микроклимат. Ако повърхността на опънатия таван ще е с по-сложна форма, крепежната конструкция се изготвя в заводски условия. Вземат се точните размери на помещението. Размерите на платното трябва да са със 7% по-малки от разстоянията между стените. Преди монтажа навитото на руло винилно платно се нагрява постепенно до температура 70°С с пистолет със струя топъл въздух. Единият ъгъл на платното чрез куката се фиксира за крепежния профил. Следва нагряване до 70°С в противоположния по диагонал участък на платното. Размекнатият филм се разпъва и се закрепя в противоположния ъгъл. Същата процедура се извършва и по другия диагонал, а след това и по периферията. Когато платното изстива, се получава ефектът на свиване и опъване – площта му намалява с 1-2%, в резултат на което повърхността става идеално гладка и равна. Така с охлаждане до стайна температура се получава достатъчно надеждно свързан с крепежния скелет опънат таван. По време на монтажа въздухът в стаята се нагрява не повече от 45°С. Въпреки това специалистите в тази област съветват по време на тези операции да не оставяте в помещението чувствителни към високи температури фармацевтични препарати, козметични продукти или средства в аерозолни опаковки. Друг начин за закрепяне на опънати тавани е т.нар. клинов способ. Предимството при него е, че не е необходимо предварително вземане на точни размери на помещението, по които тепърва да се прави проект и след това да се произведе нужния продукт.Фирмите разполагат със запас от платна, между които можете да си изберете някое по цвят и да се съобразите да е поне 10-15см по-широко от разстоянието между стените. Краищата на нагрятото и размекнато платно се вклиняват в скелета от разтягащи профили, таванът се опъва и излишните остатъци от платното по края се изрязват.

По същия начин се закрепят и полиестерните опънати тавани, с тази разлика, че при тях след инсталиране платното се нагрява там, където има следи от гънки, с цел изглаждането им.

Има и трети метод за инсталиране на опънати тавани – ексцентриков. При него PVC-платното се закрепя чрез две полукръгли отварящи се повърхности, които влизат в крепежната конструкция. Те се разстъпват, когато филмът се промъква през тях, но при опит платното да се придърпа обратно, повърхностите се затварят автоматично. При този способ на закрепяне спецификата на монтажните профили позволява да се спестят 8мм от височината на помещението.

За осветление при опънатите тавани се използват обикновени лампи с нажежаема жичка, халогенни и или LED. Закрепянето им в еластичното платно на таван изисква ограничения в мощността им – до 30W за първите, до 50W за вторите и без ограничение за третите. В противен случай отделената топлина ще увеличи пластичността на PVC-филма и таванът ще провисне. Някои фирми предлагат и алтернативни варианти на конструкции за монтаж на опънати тавани, които позволяват използване на по-силно осветление.

За създаване на ефекта на “просветващи звезди” се използва фиброоптична система, която включва светлинен генератор със светлинен филтър и оптичен кабел с насочен лъч. По кабел светлинните лъчи достигат до осветително тяло, вградено в отвори на опънатия таван. Използвайки пулта за дистанционно управление, можете не само да включвате и изключвате композицията, но и да сменяте честотата на проблясване на “звездите”, както и редуването на цветовете (например бял-жълт-червен или бял-син-зелен). Обикновено такова “небе” се прави не на целия таван, а на част от него.

Освен осветителни тела, на опънатите тавани могат да се монтират вентилационни решетки, вътрешни тела на климатични сплитсистеми и датчици за дим. Носещата част, разбира се, винаги е твърдият таван.
Партньори
 
 

Варна
+359 895 454 934
+359 894 622 799
office@bonita.bg
бул. "Трети март" 22Б

Работно време:
09:00 - 19:00 (понеделник - петък)
Почивни дни: Събота и Неделя
Пловдив
+359 898 677 438
plovdiv@bonita.bg
Ул. Петко Д. Петков 64

За други населени места в БЪЛГАРИЯ
+359 895 454 934
office@bonita.bgFacebook
Социални мрежи        2024, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни